Snabba leveranser!
Stort & unikt sortiment!
Funnits sedan 1990!
Riktigt bra priser!
0
Handla hos Häromi!
 
Din varukorg är tom
 Meny
 Kategorier
Välj Kategori

Gör en bra affär
Fyndlåda
Övrigt
Kundservice
Kontakt
Telefon
08-653 13 00

Öppettider telefon
Månd-Torsd 9:00 - 11:30
Fred stängt

info@haromi.se
Villkor
Returer och byten
Kennelrabatt
Nyhetsbrev
Ta del av exklusiva erbjudanden!



 klarna
 
 
 Zoobranschens riksförbund
 
Powered by
Talex Webshop

Ann-Marie Hammarlunds uppfödartips

Publicerat 2011-05-13

Från Svenska Hunduppfödareföreningens tidning ”SHF-Bulletinen” har vi hämtat det här uppfödartipset från SHF:s ordförande Ann-Marie Hammarlund

Uppfödartipset

När jag har en valpkull brukar jag spara äggvitorna. Det blir mycket äggvita eftersom mina valpar får äggula i såväl köttfärsen som vällingen.

Jag gillar inte att baka – eller om sanningen ska fram – så har jag inte tid. Så några maränger blir det inte. Och inte är det särskilt nyttigt att äta maränger heller. För oss hussar och mattar menar jag.

Det känns heller inte riktigt att hälla ut äggvitorna i slasken. Det är ju värdefullt protein med högsta tänkbara biologiska värde. Men råa äggvitor är ingenting för hundar. Utfodring med rå äggvita kan leda till biotinbrist hos hund. Koagulerade däremot blir det ett bra protein och kan mycket väl dryga ut köttet till såväl valpar som vuxna hundar. De blir ett utmärkt proteintillskott till den digivande tiken och hennes valpar oavsett om man utfodrar med en egen hemmablandning eller använder ett vanligt helfoder till vuxna hundar. Dock kanske mindre lämpligt som tillskott till valpfoder eller annat högproteinfoder.

När jag får ihop en mugg med äggvitor, vispar jag ihop dessa med 2 hela ägg, 2–3 msk vatten, lika mycket gräddfil och lite salt. En stor klick margarin smältes därefter i en omelettpanna och så låter man smeten stelna till äggstanning. Denna håller sig några dagar i kylskåpet. Den används sedan för att dryga ut köttet.

Det är dock viktigt att inte överdriva utfodringen med denna äggstanning, eftersom för mycket ägg kan ge klåda, i synnerhet i öronen på små valpar. Den kan således inte ersätta köttet helt, men det är absolut riskfritt att ge små mängder i den övriga maten, då man också minskar köttet i motsvarande mängd.

En del hundar kan dessutom få lite gaser av äggvita, i synnerhet om man är för generös med detta, men efter att ha använt mig av sådan här äggstanning i minst ett tjugotal år kan jag verkligen rekommendera den. Som tillsats i mindre mängd har jag aldrig märkt den minsta negativa effekt varken på mina vuxna hundar eller valpar. Den här äggstanningen är utan tvekan ett mycket billigt och fullvärdigt protein. Och såväl småvalpar som vuxna hundar älskar den.

Ann-Marie Hammarlund

Nöjda kunder
Jag vill bara TACKA SÅ OTROLIGT MYCKET FÖR ATT NI FÅTT IN "VÅRT" BALSAM. Det är helt suveränt. TACK, tack än en gång. Så jag har fått kämpa att hitta något liknande - och det har INTE GÅTT. :))))))
Ulla Rogneby



Copyright © 2011 - 2023 Häromi Hundtillbehör AB

Alla priser inklusive moms.
Med reservation för skrivfel och förändringar.