Att tänka på när du skall köpa en klippmaskin
Det första du skall tänka igenom är hur mycket du skall klippa med maskinen. Är det detaljer som huvud och tassar eller är det hela hunden? Är det flera hundar som skall klippas och hur ofta klipper du? Ju mer du klipper desto kraftigare maskin skall du välja. När det gäller klippmaskiner så gäller i stort sett regeln att ju mer du betalar desto bättre maskin får du (undantag är dock att laddningsbara maskiner generellt sett är dyrare).
Om du är osäker på vad du behöver för maskin så fråga någon som kan just din ras t.ex. din kennel eller den som brukar trimma din hund. Ett vanligt skäl till att köpet inte blir så lyckat är att man har valt en för svag maskin.
Trimmer
Det vi kallar för Trimmer i butiken är mindre maskiner som lämpar sig för att klippa detaljer på din hund. De klarar dock inte av att klippa hela hundar. Försöker du det kommer du att bli besviken.
Klippmaskin
Klippmaskiner kallar vi de maskiner som klarar av att klippa hela hundar. Har du en stor hund eller en med svårklippt päls som t.ex. Pudel bör du dock avstå från de enklare maskinerna. Till de professionella klippmaskinerna som har standardskär får du också ett större urval av skär.
Innan du börjar klippa
Finns det smuts och grus i pälsen så kommer skäret att snabbt bli slött och sluta klippa. Borsta därför igenom pälsen noga och tvätta den sedan för att få bort allt som kan förstöra skäret.
Skären är inoljade när de lämnar fabriken men den oljan torkar och blir seg. Börja därför med att olja skäret det första du gör och kör lite i luften ett par sekunder för att skäret skall löpa lätt.
När du klipper
Skäret skall oljas före, under och efter klippning. Vi tjatar om detta men det kan inte påpekas nog många gånger. Oljan gör att skäret håller sig skarpare och inte blir lika varmt som utan.
Skäret består av metalldelar som rör sig mycket snabbt mot varandra. Av friktionen uppstår värme och skär som körs snabbt och länge blir mycket varma. Tänk därför på att stänga av maskinen så fort du inte klipper t.ex. när du funderar på hur du skall klippa. Det finns också en kylspray som både kyler skäret och smörjer det. Ju snabbare maskin du har desto varmare blir skäret. Att skäret blir varmt innebär inte att det är fel på maskinen. De som är proffs och klipper mycket har ofta två likadana skär som de växlar mellan.
Kör du fast i pälsen är det viktigt att du får bort allt hår mellan över- och underskär, annars klipper maskinen ej.
Användning av distanskammar
Skall du klippa din hund med distanskammar så bör du använda skär nr 10. Är det mycket päls eller svårklippt päls som skall klippas så fungerar det oftast bättre med ett extra skär med rätt klipplängd än med distanskam.
Efter du har klippt
Gör gärna rent skäret genom att köra det i Blade Wash. Torka sedan av skäret och olja in det igen.
Varför klipper inte maskinen?
Det händer ganska ofta att kunder kontaktar oss och tror att deras maskin är trasig för att den inte klipper. I nio fall av tio är det inget fel på maskinen. Anledningen brukar vara att man inte gjort det vi skriver om ovan och så har skären blivit slöa. Det kan också vara att man har valt en för liten maskin till ett stort jobb. Då orkar inte maskinen utan stannar.
Montera inte isär din maskin då det kan innebära att garantin upphör att gälla. Var också försiktig med att skruva isär skären om du inte är helt säker på hur det skall monteras igen. Fel monterat fungerar det inte.
|